100% plantaardige voeding - puur - biologisch - lokaal geproduceerd

Waarom plantaardige voeding?

Waarom plantaardige voeding?

Flexitariër

Ik at tot mijn 46e al zeer regelmatig plantaardige voeding (vegetarisch) en deed dat eigenlijk zonder daar al te veel over na te denken. Ik vond het niet per se nodig elke dag vlees te eten, maar verder dan dat het wel redelijk gezond voor me was om af en toe geen vlees of vis te eten kwam ik niet.

Green Happiness

Begin 2016 kocht een collega een boek genaamd: 50 days of Green Happiness, waarin je 50 dagen wordt uitgedaagd om volledig plantaardig te eten. Door middel van lijsten met wat je aan basic ingrediënten in huis zou moeten hebben, met recepturen en boodschappenbriefjes word je aan de hand genomen. Ofwel: je hoefde het alleen nog maar te DOEN! De foto’s in het boek waren zeer fraai en als kok en sowieso geinteresseerd in gezond en lekker eten, wilde ik het proberen. En zo geschiedde.

Bewustwording

Maar ik deed meer. Ik ging me ook verdiepen in het verhaal achter dat stuk vlees en vis, ofwel wat gebeurt er allemaal voordat dat stukje dier of product van een dier (bv ei-honing-melk) op mijn bord belandt? Ik las veel maar met name een paar documentaires zorgden voor een drastische ommezwaai (Earthlings en Cowspiracy). Ik begrijp nog steeds niet hoe het kan zijn dat ik zo lang onwetend ben geweest en als ik erover na denk voel ik me er best schuldig over. Erg nuttig is dat niet. Belangrijker vind ik het dat ik nu wetend ben en dus ook nu een andere keuze kan maken om anders met onze wereld en haar inwoners om te gaan. Als we zo doorgaan met het produceren van (dierlijk) voedsel dan maken we de aarde niet langer leefbaar voor toekomstige generaties. We putten haar volledig uit, in een dusdanig tempo dat dat niet meer omkeerbaar is. Een belangrijk deel van de mensheid heeft honger, omdat we verkeerd omgaan met wat de aarde ons te bieden heeft; we gebruiken miljoenen hectares grond voor veeteelt, voor het groeien van vee-voer in plaats van voor gezondere en eerlijkere alternatieven. We kappen eeuwenoude bossen voor ingredienten voor in ons voedsel die we niet nodig hebben, tegelijkertijd sterven de dieren in die bossen uit omdat ze geen voedsel en geen leefgebied meer hebben. En zo zijn er voorbeelden te over waarin we niet goed bezig zijn.

Melk goed voor…elk?

Ik ben opgegroeid met Joris Driepinter, zegt jou dat nog iets? (ik ben in de jaren ’70 opgegroeid). Joris vertelde ons dat je 3 glazen melk per dag moest drinken zodat je goed zou groeien. Dus ik dronk altijd elke dag wel een beker melk, of karnemelk of yoghurt. Ook daar ben ik echt anders over gaan denken. We hebben namelijk geen dierlijke melk nodig om een gezond lijf te hebben. En de redenen om die melk bij de koe te laten zijn heel logisch:

  • koeien produceren (net als mensen) alleen melk voor hun pasgeboren jong. Bij (de meeste) koeien geldt dat als ze gekalfd hebben, hun jong direct wordt weggehaald 😥 ; want de melk moet niet naar het kalf maar naar de consument.
  • koeien worden net zo lang gemolken worden tot hun melkproductie opdroogt. Daarna worden ze direct weer geinsemineerd (door een dierenarts bevrucht met sperma van een stier) en de cyclus begint weer van voren af aan.
  • Als de koe geen melk meer geeft en ze volledig uitgeput is door bovengenoemd regime, dan wordt ze alsnog geslacht.
  • En het jong? Als het een kalfje is wacht haar hetzelfde lot als haar moeder. Is het een stiertje dan wordt hij in rap tempo opgefokt voor de slacht: hij staat in die periode alleen in een klein hokje zonder soortgenoten; onacceptabel en heel triest voor een sociaal dier.

Eieren

En eieren? Een kip wordt toch niet doodgemaakt voor het ei? Een ei leggen, dat is toch natuurlijk voor een kip? Dat dacht ik ook, totdat ik deze documentaire zag:  Meat your meat.

Want kippen leggen natuurlijk eieren, maar de omstandigheden waaronder, dáár gaat het om of hoe er omgegaan wordt met kuikens die niet bruikbaar zijn voor de deze industrie. Ik raad je aan bovengenoemde documentaire te bekijken. Hij duurt 12 minuten en het opent je ogen.

Eigen keuze

Ik wil hier geen prediker zijn. Lees en kijk om je heen, lang leve het internet, Facebook etc. This is the day and age of information. Ik doe je hieronder wat tips aan de hand. Kies voor jezelf. Ik kies voor deze wereld, voor alle in- en be-woners, voor alle mensen en dieren. Want we hebben geen dierlijke producten nodig om ons gezond te voeden. In tegendeel; plantaardige voeding is echt beter voor ons. Moet je eraan wennen? Zeker! Ik mis soms nog wel eens de smaak van een gebakken ei met spek en een echt goede vervanger voor de Old Amsterdam die ik zo ontzettend lekker vond, heb ik ook nog niet gevonden. Maar ik eet lekker en elke dag ontdek ik weer nieuwe heerlijke combinaties en de wetenschap dat waar ik aan bijdraag letterlijk het behoud van onze aarde betekent en ik in mijn hart weet dat ik geen leed berokken aan anderen, mens en dier…daar mis ik gerust dat ei of die baconsmaak voor. Lekker belangrijk ook…op wereldformaat 😉 . En wil je niet zo drastisch zijn? Kies dan een paar dagen per week voor plantaardig, dat is ook al een heel goede keuze! En wil je tips, recepten of hulp? Mail mij, of zoek op Facebook naar vegan-groepen, ze zijn er in grote getale om je te helpen van beginners tot gevorderden…met informatie, recepten en allerlei tips. Heel handig!

Wil je ook een bewustere keuze maken dan kunnen onderstaande websites of documentaires je op weg helpen. Let op, sommige beelden zijn echt heel schokkend: geen reden om je kop in het zand te steken, maar let er wel op dat er bv. geen kleine kinderen kunnen meekijken..

Liefs, Astrid



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *