100% plantaardige voeding - puur - biologisch - lokaal geproduceerd

Road to…..?

Road to…..?

Ik ben 47 jaar oud, en kok. En ja, ik vind het nog steeds stoer om dat te zeggen. Want ik ben pas sinds 2015 gediplomeerd (basis) kok en da’s toch zeker wel cool…op je 46e zo’n ommezwaai maken?

(uit) Balans

In 2013 kwam ik van ene op de andere dag thuis te zitten met forse rugklachten, vanuit het niets kon ik me bijna niet meer bewegen. Een lange periode van onderzoek (geen medische oorzaak gevonden) en herstel (m.b.v. een revalidatietraject, gestoeld op een holistische visie) brak aan, waarin ik niet anders kon dan mijn leven te evalueren. Want dat er kennelijk op een aantal terreinen in mijn leven een disbalans was ontstaan, daar kon ik niet meer omheen.

Ambacht

Ik werkte op dat moment al ruim 10 jaar bij het Integraal Kankercentrum Nederland, binnen het klinisch vergelijkend kankeronderzoek, een baan waar ik in gerold was toen ik net zwanger was, een baan die perfect combineerde met een jong gezin, met leuke collega’s, een hoop zelfstandigheid, flexibiliteit en een superbaas (helaas 2 jaar geleden veel te vroeg overleden). Maar inmiddels was ik de 40 gepasseerd en had ik heel sterk de wens om nog eens een echt vak te leren, iets met mijn handen, een ambacht, om een carriereswitch te maken voordat het te laat was.
Ik legde het revalidatietraject af en bedacht wat ik dan zou willen doen, op professioneel gebied. Eerder had ik het al wat ‘verder van mijn bed’ gezocht met een opleiding tot ambachtelijk meubelmaker, nu besloot ik dichterbij mezelf te blijven. Wat doe ik graag, wat doe ik elke dag graag, waar krijg ik energie van?

Koken!

Bezig zijn met knutselen in de keuken om mijn geliefden lekkere dingen voor te schotelen. Maar ja, is dat dan als baan ook leuk? Iemand in mijn omgeving (dank je wel J.F. I still owe you a pie) gaf me een tip over een eetcafe in Nijmegen waar ze volgens hem wel zouden openstaan voor een soort stage van mij, dus ik klopte bij hen aan. Ik stortte mijn hart uit (via email) bij de eigenaar en kreeg een 3-regelig berichtje terug: ik was te oud 🙁 , ze hadden nooit leerlingen maar ik kon wel langskomen voor een gesprek. Met lood in de schoenen ging ik erheen en wonder boven wonder werd het een leuk gesprek! Ze vroegen zich in de keuken wel af wat ‘zo’n oud wijf’ met een goede en goed betaalde baan nou op mijn leeftijd in de horeca moest….maar ik mocht het komen proberen! Ik bleek verrassend goed in het team te passen (ondanks of wellicht juist dank-zij mijn leeftijd) en ik bleek het ook nog eens snel op te pakken en leuk te vinden!

Koksopleiding

Ik startte met een verkorte, intensieve particuliere koksopleiding (want helaas veel te oud en dus niet gesubsidieerd, voor het ROC) maar mijn toenmalige werkgever wilde dit wel vergoeden (middels een constructie binnen een reorganisatie waarna we het contract met wederzijds goedvinden ontbonden:  ik kreeg zelfs studietijd!! Geweldig!). Daar studeerde ik na 1 jaar af (in 2015) en ik bleef als kok werken bij het eetcafé.

Vegan kok

Begin 2016 deed ik voor de grap mee met een vegan challenge; het begin van een drastische ommezwaai in mijn manier van eten en leven: ik werd veganist. Mijn werk bij het eetcafé kwam onder druk te staan en eind 2016 ben ik daar weggegaan (mijn 2e jaarcontract werd niet omgezet in een vast contract). Ik werkte voor een paar maanden bij een vegan eetcafe in Nijmegen en omdat ik het als veganist steeds moeilijker vond in een reguliere setting, startte ik begin 2017 met een vegetarische koksopleiding in Haarlem met als doel uiteindelijk met het bereiden van plantaardige voeding mijn eigen bedrijf op te bouwen.

Road to?

Op dat punt ben ik nu, juli 2017. Halverwege de opleiding en op weg naar….tja…wie zal het zeggen? Een weg onstaat door hem te gaan…. In ieder geval is het een mooie, ook-al wat enge, want spannende weg. Je weet wel, van het gebaande pad af, allerlei onzekerheden, maar het komt zeker weten goed! Want ik doe wat ik graag doe, kom allerlei fijne mensen tegen en samen bedenken we mooie plannen. Ik heb er dus alle vertrouwen in!

O ja..en om toch een beetje een basisinkomen te hebben (ik heb wel een superlieve partner die financieel bijspringt, maar ja, ik ben altijd financieel onafhankelijk geweest dus supermoeilijk om nu mijn hand op te moeten houden..), heb ik vorige week gesolliciteerd bij mijn oude werkgever waar ze voor 16 uur een medewerker zochten (in eerste instantie voor een project van een half jaar). Om de hoek dus heel fijn, bekend en nuttig werk en met nog de nodige oud-collega’s…kan ik de rest van de tijd net wat relaxter freewheelen! Ben direct aangenomen! Joehoe!!!

Mede mogelijk gemaakt door: 😉

http://viphealthandnutrition.nl
http://www.iknl.nl
http://www.ciran.nl
http://www.villavoorstad.nl
http://www.sminkculinair.nl
http://janfokkeoosterhof.nl