100% plantaardige voeding - puur - biologisch - lokaal geproduceerd

Hygiëne bij wecken en fermenteren

Hygiëne bij wecken en fermenteren

Hygiëne bij wecken en fermenteren

Als je voedsel wilt bereiden voor jezelf of voor anderen, maar VOORAL als je voedsel wilt bewerken om het langdurig houdbaar te maken (conserveren) dan is het van groot belang dat er gedurende dit proces geen ziekmakende- of rottingsbacterieën in dat voedsel terecht komen.

Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het van belang dat je hygiënisch werkt. Daarvoor moet je zorgen dat je:

 • zelf schoon bent
 • schoon werkt
 • schone materialen gebruikt

Het lijkt misschien zo voor de hand liggend maar toch gaat het op een of meer van deze punten geregeld mis.

 1. Schone handen. Zorg voordat je begint met de voorbereidingen altijd dat je je handen goed wast. Even onder de kraan afspoelen is niet voldoende! Was je handen met zeep en doe dit op de manier zoals in dit filmpje wordt uitgelegd. En? Simpel maar zo doen we het natuurlijk meestal niet! Goed om dus nog even op te frissen deze kennis.
 2. Schoon werken. Zorg dat je een schone werkplek hebt. Ruim gebruikte materialen direct op en gooi afval weg. Zorg dat vuile spullen je werkplek niet ‘besmetten’ en maak bij twijfel tussendoor even je plek schoon. Was tussendoor je handen. Heel belangrijk: laat je telefoon uit de keuken! De mobiele telefoon is een ongelofelijke bron van bacterieën. Even onder het bereiden van eten op je telefoon kijken is dus echt uit den boze! Doe dat dus ervoor of erna of was heel goed je handen na het gebruik ervan. Maar nogmaals: beter focussen op wat je aan het doen bent, dat whatsappje of mailtje wacht wel even 😉
 3. Gebruik schone materialen. Dat geldt voor je werkplek (snijplank, mes etc) maar bij fermenteren, inmaken en wecken met name voor de glazen potten en toebehoren. Deze moet je vlak voordat je ze gebruikt steriliseren. Hoe doe je dat? Was de pot, deksel en rubbering eerst af in een sopje met soda, dit ontvet goed. Daarna goed afspoelen met heet water. Vervolgens kun op 2 manieren steriliseren.:
  1. leg de schone pot en deksel in een grote pan met kokend water en laat dit  15 minuten koken. Zorg dat de pan groot genoeg is en dat het rustig gaat: als de items teveel tegen elkaar botsen kunnen er stukjes afbreken, wat funest is voor je weckproces later. Dompel de rubberring even onder in een pannetje met kokend water (paar minuten).
  2. zet de schone pot en deksel (met de opening naar boven) op het rooster in een oven van 120 graden gedurende 15 minuten.  Dompel de rubberring even onder in een pannetje met kokend water (paar minuten).
  3. haal de pot, deksel en ring met een (glas)tang of schone doek uit de pan/oven: zorg dat je de binnenkant van de pot of de deksel niet aanraakt! Laat de pot en deksel afkoelen op een schone theedoek, bewaar de rubberring tot gebruik in een bakje schoon water zodat het rubber niet uitdroogt.
  4. gebruik het direct (d.w.z. binnen het uur).
 4. Mocht er nou na deze voorbereidingen wat tussen komen en je gaat toch niet wecken of inmaken: dan moet je de potten voor volgend gebruik weer opnieuw steriliseren want ze blijven helaas niet schoon…

Meer lezen over fermenteren? Lees deze blog over de workshop die ik gaf op Zelfoogstmoestuin Het Heerlijke Land:  Workshop fermenteren bij Het Heerlijke Land

Bron: http://weckenonline.eu

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *