100% plantaardige voeding - puur - biologisch - lokaal geproduceerd

Start eigen bedrijf- sla soep

Start eigen bedrijf- sla soep

Grootstal

Tien jaar geleden ben ik in de wijk Grootstal in Nijmegen komen wonen. Ik had toen niet kunnen vermoeden dat hier ook de start van mijn eigen bedrijf zou plaatsvinden.

Ik kwam hier met mijn zoontje van 5 terecht na een scheiding en zocht een rustige wijk waar ik hem kon laten opgroeien en die in de buurt was van de wijk Hatert waar zijn vader, waarmee ik co-ouderschap voerde, een huis had gekocht. Pas jaren later, toen we een hond kregen en in de omgeving gingen wandelen, kwam ik er bij toeval achter dat aangrenzend aan deze wijk een heel mooi landgoed ligt, genaamd Landgoed Grootstal. Als je vanaf de Grootstalse Laan de Jacobsweg inloopt (bij de vroegere Kersenstal, nu landgoedwinkeltje) dan is het bizar om te ervaren dat het net lijkt alsof je heel ergens anders bent. Het is er rustig, het voelt landelijk en een beetje terug in de tijd…

Kruidentuin

Weer wat later volgden we een rondleiding op het landgoed en nog een paar jaar later kwam ik terecht als vrijwilliger bij de kruidentuin aldaar, waar altijd wel wat te doen is. Aangezien ik houd van wroeten in de grond en zelf een postzegeltuintje heb, was dit een perfecte besteding van een deel van mijn vrije tijd. Ik raakte aan de praat met Joke, die de tuin beheert en vertelde waar ik mee bezig was. Dat ik als kok (in 2015 gediplomeerd) met een passie voor plantaardige voeding zoekend was naar een manier om daar mijn broodwinning mee te verdienen. Dat ik niet (meer) in de reguliere horeca wil werken omdat ik slecht tegen de drukte en de stress kan, bovendien een zoon van 15 heb waarvoor ik regelmatig ’s avonds thuis wil zijn en een partner die heel hard werkt in zijn eigen bedrijf en waar ik ook tijd voor wil maken nu dat nog kan. Ofwel, uitdagingen alom om toch datgene te doen wat ik óók wil…

Eigen bedrijf- Sla-soep

Zo raakten we aan de praat, heel mooi al heel snel over hele persoonlijke keuzes. Dat gebeurt niet zo vaak, dat je mensen tegenkomt waar je al direct door geraakt wordt. Al pratend kwamen we ook op andere aktiviteiten die op het landgoed plaatsvinden en zo ook zelfoogstmoestuin Het Heerlijke Land (een prachtig concept overigens). Daar waren op dat moment enorme hoeveelheden sla oogstrijp en (nog) te weinig oogstdeelnemers. Of ik daar niet wat mee zou kunnen doen, sla-soep maken bijvoorbeeld?

Ik maakte een recept met sla (van de moestuin) en munt (uit de kruidentuin) en een licht pittige chilipeper (van de Jumbo ;)) en liet hen proeven. Het oordeel was unaniem: Lekker!! Doen dus! De eigenaresse van het landgoed wilde wel een flinke hoeveelheid (ingevroren) porties afnemen voor toekomstige activiteiten en ook voor een klantenavond werden wat porties besteld. Via de moestuin kwam de vraag om 15 porties aan te bieden aan Lekker Lokaal, voor hun delicatesse klanten. Een mooi avontuur, zo maar op mijn pad!

Dus meerdere keren op de fiets en het aanhangertje naar de moes- en kruidentuin om sla en munt te halen en dit in mijn keuken te verwerken tot soep. Daarna invriezen en terug naar de landgoed-vriezer. Voor Lekker Lokaal composteerbare bekers gekocht, etiketten ontworpen en verse soep gemaakt. Het zag er prachtig uit. Ik was supertrots en wat geweldig om dit te kunnen ondernemen met  mensen die net als ik bezig zijn om op kleine schaal bij te dragen aan een mooiere wereld. Weg uit de stress, terug naar de aarde om samen te werken en leven en met elkaar dingen te doen waar we ons goed bij voelen en die ertoe doen.

Goed Voer

In mijn geval kreeg ik de kans om met een vliegende start mijn bedrijfje op te richten. Zoals dat eigenlijk wel echt bij mij past (eerst doen, dan nadenken ) weet ik nog niet precies wat ik ga doen, maar waar het om draait, in welke vorm dat dan ook gegoten wordt, is plantaardige voeding. Als veganist (sinds 1,5 jaar) wil ik met name door te doen mensen laten zien dat je geen dierlijke producten nodig hebt om jezelf gezond en lekker te voeden. Ik verwacht niet van iedereen dat ze mijn rigoureuze ommezwaai maken, maar ik probeer op mijn manier met mensen het gesprek aan te gaan over waarom plantaardig eten belangrijk is en steeds belangrijker wordt. Maar als ik mijn blogs voortzet, vertel ik daar wel wat uitgebreider over.

Voor nu was dit mijn Vliegende- Start- verhaal. Mooi toch? O ja, hier het recept van de sla-soep: lekker, gemakkelijk en hiervoor kun je (in het kader van het zero-waste principe 🙂 )ook perfect sla gebruiken die er niet meer zo mooi uitziet!

http://www.landgoedgrootstal.nl/

https://www.hetheerlijkeland.nl/

http://groeienopgrootstal.nl/

http://www.lekkerlokaal.nl/

 3 thoughts on “Start eigen bedrijf- sla soep”

  • Ik vind je enorm stoer! Durf te dromen :-). Ik ben diep aan het nadenken over hoe verder, en ga jou onthouden als voorbeeld, dankjewel (ook voor de recepten)

    • Hoi Willemien, heel erg bedankt voor je lieve reactie. Dat raakt me. Als ik iets voor je kan betekenen (buiten de recepten om 😋) dan laat het me gerust weten. Het is fijn als er mensen met je meedenken of gewoon naar je luisteren zonder allerlei oordelen of het bedenken van mitsen en maren. Doen hoor! Lieve groetjes, Astrid

  • Wat leuk dat je dit verhaal zo deelt. Ik kan me het moment nog herinneren dat ik bij Ingrid in haar zelfoogst-moestuin naar de enorme hoeveelheid sla stond te kijken en dat ik zei: ik ken iemand die er misschien wel iets lekkers van kan maken… Mooi dat daar nu zo’n vruchtbare samenwerking uit voort is gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *